+32 9 380 36 82

GIS Mapper

Compacte wagen

Teccon maakt gebruik van twee Volkswagen Polo’s uitgerust met een Topcon mobile mapping systeem. Deze compacte wagens zijn zeer geschikt voor grootschalige inventarisaties en GIS toepassingen.

Positiesensoren

Om de positie van het meetplatform te bepalen tijdens de rit worden een GNSS-sensor, een IMU en twee wielsensoren gebruikt.

360° camera

De GIS Mapper is uitgerust met een Ladybug 5. Deze 360° camera maakt hoge resolutie panoramabeelden (32Mpixel) met een beeldhoek van 90% van een volledige sfeer.

 

5 lidar scanners

Elke scanner verstuurt 150.000 pulsen per seconde en heeft een bereik tot 40m. De data van de scanners wordt samengevoegd en verwerkt tot een gekleurde 3D-puntenwolk van het gereden traject.

Meetwagen

De GIS Mapper bestaat uit een Volkswagen Polo uitgerust met een Topcon IP-S2 Compact+ mobile mapping systeem. Dit systeem bestaat uit een 360° camera, vijf laserscanners en vier sensoren voor een nauwkeurige positiebepaling. Het systeem wordt als één geheel gemonteerd op een meetwagen. De vaste opstelling zorgt voor een stabiel geheel.

Teccon maakt sinds 2014 gebruik van twee GIS mappers. Deze wagens worden voornamelijk ingezet voor grootschalige mobile mapping projecten zoals de 360° beeldendatabank van Vlaanderen. Dit project omvat ongeveer 65.000 km puntenwolk en bijna 13 miljoen foto’s in 2 jaar tijd!

 

Geen verkeershinder

De meetwagen rijdt aan een snelheid van 30 tot 120 km/u. Hij rijdt met het verkeer mee en veroorzaakt geen verkeershinder.

Positiebepaling

Om de positie van het meetplatform te bepalen worden vier sensoren ingezet:

  • De GNSS-sensor dient om de positie te bepalen.
  • Het inertieel meetsysteem of IMU registreert de versnellingen en verdraaiingen van het platform.
  • De wielsensoren of DMI’s meten de afgelegde afstand.

Nauwkeurigheid

De 3D puntenwolk van de GIS Mapper heeft een relatieve nauwkeurigheid van 5 cm. De absolute positie van de puntenwolk is beter dan 30 cm bij goede GNSS ontvangst.

In urban canyons, bosgebieden en andere zones met geen of slechte GNSS ontvangst voert Teccon matching met paspunten uit om de nauwkeurigheid te verbeteren.

360° camera

De GIS Mapper is uitgerust met een Ladybug 5. De Ladybug 5 is een panoramische camera opgebouwd uit zes afzonderlijke 5Mpixel camera’s van het type Sony ICX655 CCD. Vijf zijn gepositioneerd in het horizontale vlak en één bovenaan.

De 360° camera neemt gegeorefereerde panoramafoto´s van het type streetview. De afstand tussen twee panoramafoto’s is instelbaar. Doorgaans wordt gekozen voor een afstand van 5 meter.

De 360° beelden zijn nuttig om het traject te visualiseren en om objecten snel terug te vinden en te meten.

5 Lidar scanners

Het Topcon IP-S2 Compact+ mobile mapping systeem is uitgerust met vijf scanners. De laserdata wordt ingewonnen aan een snelheid van 150.000 punten per seconde. Ieder punt is een effectief in 3D gemeten punt op het terrein. Van de scandata wordt een nauwkeurige 3D puntenwolk gegenereerd. De laserdata wordt verwerkt tot een gegeorefereerde 3D puntenwolk. De panoramafoto’s worden gebruikt om de puntenwolk te kleuren.

 

360° Beeldendatabank Vlaanderen

De twee GIS mappers van Teccon werden van 2014 tot 2016 ingezet voor de aanmaak van de 360° beeldendatabank Vlaanderen. De beeldendatabank is een gebiedsdekkende databank met hoge resolutie panoramabeelden en een gedetailleerde 3D puntenwolk van alle Vlaamse wegen.

Interesse?

Pin It on Pinterest

Share This