+32 9 380 36 82

3D Puntenwolk

3D weergave van het gescande traject zonder modelleren!

Inwinning van laserdata

Met behulp van laserscanners worden tijdens de mobile mapping rit miljoenen punten ingemeten. Ieder punt is een effectief in 3D gemeten punt op het terrein.

Teccon maakt gebruik van twee verschillende scansystemen:

  • Survey Mapper: 2 scanners, per scanner 500.000 pulsen per seconde
  • GIS Mapper: 5 scanners, per scanner 150.000 pulsen per seconde

De scansnelheid is instelbaar. De stand en positie van de scanners wordt geregistreerd door het positioneringssysteem. De inwinning van deze data wordt vaak gecombineerd met de inwinning van panoramafoto’s.

 

Verwerking tot een 3D puntenwolk

Na de mobile mapping rit wordt voor elke run de positie en oriëntatie van het systeem bepaald. Vervolgens wordt deze informatie gecombineerd met de scandata voor de aanmaak van een nauwkeurige 3D puntenwolk. De punten worden gekleurd met behulp van de panoramabeelden.

De puntenwolk geeft het gereden traject weer in 3D. Je kiest in deze 3D omgeving zelf je positie of perspectief en kan vrij bewegen door de puntenwolk. Dit in tegenstelling tot de panoramafoto’s waar je gebonden bent aan de opnameposities.

Demodata van de Brusselse Ring

Teccon maakte gebruik van mobile mapping voor de topografische opmeting van de Brusselse Ring. Klik op de knop hieronder om de data te bekijken in de online viewer van de 3D Mapping Cloud van Orbit GT. Door op het oogje in het midden te klikken kan je wisselen tussen de puntenwolk en de 360° beelden.

Gescande omgeving in 3D

In heel wat GIS en CAD software kan je 3D puntenwolken inladen. Ook met behulp van gratis viewers kan je een 3D puntenwolk bekijken, selecties maken en objecten meten. 3D puntenwolken worden gebruikt voor visualisaties, metingen, karteringen en modelleringen.

De 360° beelden en 3D puntenwolk worden vaak gecombineerd in een viewer. De twee datasets worden als het ware virtueel geïntegreerd. Dit betekent voor de gebruiker dat hij met een bijzonder goede nauwkeurigheid metingen kan uitvoeren in wat er eigenlijk uitziet als een beeldenapplicatie. Achterliggend vindt de vertaling van beeld naar puntenwolk plaats.

De meting van een x,y,z-positie gebeurt eenvoudig met 1 klik op de foto! Deze sterk vereenvoudigde en veel nauwkeurigere werkwijze om een punt / een lijn / een vlak / een volume te bepalen resulteert in een hoog gebruiksgemak.

Interesse?

Pin It on Pinterest

Share This