+32 9 380 36 82

Projectfiche

Terug naar projecten
mobile mapping straat met woningen

360° beeldendatabank van alle Vlaamse wegen

Periode: 2014 – 2016

Locatie: Vlaanderen

Opdrachtgever: Informatie Vlaanderen (voorheen Agiv)

Diensten: mobile mapping

360° Beeldendatabank

IMAGE-V, een tijdelijke handelsvereniging van Teccon en Sweco Belgium, maakte van 2014 tot 2016 een 360°-beeldendatabank van Vlaanderen. De beeldendatabank is een gebiedsdekkende databank met hoge resolutie panoramabeelden en een gedetailleerde 3D puntenwolk van alle Vlaamse wegen.

Dit project omvat maar liefst 65.000 km puntenwolk en bijna 13 miljoen foto’s! De data werd ingewonnen met vier compleet uitgeruste mobile mapping wagens.

Deze opdracht van Informatie Vlaanderen (voorheen AGIV) had een looptijd van 2 jaar. De data wordt stapsgewijs per gemeenten gepubliceerd. Sinds eind 2016 is heel Vlaanderen beschikbaar.

meten en karteren in de online viewer

Gratis online mobile mapping toepassing

De beeldendatabank was tot eind juni 2019, na eenvoudige en eenmalige registratie, vrij en gratis toegankelijk voor alle deelnemers van GDI-Vlaanderen. Dit zijn tal van Vlaamse instanties zoals gemeenten, provincies, intercommunales, politie etc.

De beelden waren beschikbaar via een beveiligde, online mobile mapping toepassing. Deze browserapplicatie laat kijken, meten, inventariseren en exporteren toe.

Naast de viewer was er ook een Mobile Mapping Vlaanderen app voor mobiel gebruik.

Met behulp van een API (Application Programming interface) kunnen dezelfde functionaliteiten in de eigen werkomgeving, bijvoorbeeld je GIS of CAD programma, geïntegreerd worden.

Vlaamse partners

Dit project bundelt de expertise van verschillende Vlaamse partners:

  • Opdrachtgever: Informatie Vlaanderen, voorheen AGIV, de overheidspartner voor het realiseren van integreerbare oplossingen voor het efficiënte gebruik van geografische informatie door overheid, bedrijven en organisaties en burgers.
  • Opdrachtnemer: IMAGE-V, deze tijdelijke handelsvereniging bundelt de krachten van ingenieurs- en adviesbureau Sweco Belgium nv en landmeetkantoor Teccon bvba. Dit zijn twee Vlaamse bedrijven met een specialisatie op het vlak van nauwkeurige mobiele data acquisitie.
  • Softwareontwikkelaar: Orbit GT, een Vlaamse softwareleverancier met een uitgebreid portfolio voor de ontsluiting van mobile mapping data.
mobile mapping viewer waterwegen

360° beeldendatabank Vlaanderen

Sinds 1 juli 2019 biedt IMAGE-V een nieuwe viewer aan voor de raadpleging van de beeldendatabank. Gebruikers kunnen hierbij ook updates bestellen.

Al meer dan 40 steden, gemeenten en andere organisaties kozen ervoor om de beeldendatabank te blijven gebruiken of te laten actualiseren.

Pin It on Pinterest

Share This